Dental Care

Belang tandheelkunde
Tandheelkunde is in veel gevallen een ondergewaardeerd onderdeel van de algemene verzorging van het paard. Gebitsproblemen ontstaan meestal in stilte, waardoor geleidelijk onomkeerbare veranderingen kunnen ontstaan. Daarom is het belangrijk om een jaarlijkse controle/behandeling toe te passen. Bij paarden tussen de 2,5 en 4,5 jaar is zelfs elke 9 maanden een controle/behandeling aan te raden, aangezien in deze periode in totaal 24 tanden gewisseld worden. Het wisselen van de tanden is vaak de aanleiding voor beginnende gebitsproblemen. Dit is toe te schrijven aan oneven slijtage aan de kiezen rijen, veroorzaakt door verschil in lengte van de afzonderlijke kiezen.

Het doel van de gebitscontrole/behandeling kan in 2 hoofdzaken beschreven worden. Allereerst is het belangrijk om eventuele pijnklachten bij het paard weg te nemen. Deze pijnklachten worden vaak pas heel laat opgemerkt, aangezien het paard deze pijn zo goed mogelijk probeert te verbergen. Ten tweede willen we zorgen voor een optimaal maalproces van de kiezen. Bij een verstoring in het maalproces zal de efficiëntie van het rantsoen voor het paard aanzienlijk afnemen, en daarmee de afname van het welzijn en de prestaties van het paard.


Esculaap Dierenarts NVVGP
Veel voorkomende problemen
Hieronder kunt u een aantal animaties bekijken van veel voorkomende gebitsproblemen bij paarden. De animatie wordt zichtbaar door in de linker kolom een aandoening te selecteren. De beschrijving is onder de animatie terug te vinden.
Opleiding en certificaten
Laurens Boessen heeft zijn opleiding tot dierenarts gevolgd aan de Universiteit Utrecht. Aansluitend heeft hij zijn master track paard afgerond, waarna hij zich een volwaardig dierenarts mag noemen, gespecialiseerd in paarden. Tijdens zijn studie heeft Laurens stage gelopen bij o.a. Paardenkliniek Wapenveld en Dierenartsenpraktijk Equide. Beide organisaties worden geleid door gerenommeerde dierenartsen, elk met een specialisatie in tandheelkunde voor paarden.

Zijn opleiding tot paardentandarts heeft Laurens gevolgd in de praktijk van Peter Helthuis. Dit betreft een zeer intensieve opleiding onder directe begeleiding van Peter Helthuis en collega, Roy Ketel. Peter Helthuis is naast zijn werkzaamheden in eigen praktijk tevens ook Idaho Instructor en Hoofdinstructeur van de Academy BESW Duitsland.

Boessen Horses - Dental Care is als onderneming lid van diverse organisaties, waaronder de Nederlandse Vereniging Voor Gebitsverzorging bij het Paard (NVVGP). De NVVGP staat voor waarborging en verbetering van de kwaliteit van de gebitsverzorging bij paarden.

Daarnaast zijn we lid van de Nordic College of Equine Dentistry (NCED). De NCED is een internationaal wetenschapelijk netwerk binnen de tandheelkunde voor paarden. Ze faciliteren het samen komen van paardentandartsen en wetenschappers om kennis en kunde te delen om de tandheelkunde van paarden te blijven ontwikkelen.

Dierenarts en gediplomeerd paardentandarts Laurens Boessen volgt jaarlijks meerdere congressen/nascholingen om zodoende zijn kennis en kunde up-to-date te houden. Als bevoegd dierenarts, gesterkt door jaarlijkse bijscholing, beschikt Boessen Horses – Dental Care over alle bevoegdheden, kennis en kunde om uw paard van de best mogelijke tandheelkundige zorg te voorzien!
Veel voorkomende problemen
Hieronder kunt u een aantal animaties bekijken van veel voorkomende gebitsproblemen bij paarden. De animatie wordt zichtbaar door in de linker kolom een aandoening te selecteren. De beschrijving is onder de animatie terug te vinden.
Boessen Media
Beschrijving
Selecteer een aandoening om de beschrijving weer te geven.
Er wordt van een ramp gesproken als er op de voorzijde van de eerste kies, of de achterzijde van de laatste kies, een boogvormige structuur ontstaat die langs de onder/bovenliggende kies door loopt. In principe gaat een ramp op de eerste kies altijd gepaard met een ramp op de laatste kies in de onder/bovenliggende kiezen rij, en andersom ook. Ramps blokkeren de kauwbeweging van het paard en kunnen ook rijtechnisch gezien voor problemen zorgen.
Een protuberante is een tand (in de animatie een kies) die verder uitsteekt dan de rest van de tanden in de rij, en daardoor de kauwbeweging zal verstoren.
Scherpe emaille (glazuur) punten (of in de volksmond: haken) zijn scherpe punten die zich, enerzijds aan de buitenzijde van de bovenste kiezen rijen bevinden (dus tussen de wang en de kiezen) en anderzijds aan de binnenzijde van de onderste kiezen rijen bevinden (dus tussen de tong en de kiezen). De scherpe punten beginnen klein aan de voorzijde en worden naarmate je verder naar achter gaat steeds groter. Deze scherpe punten prikken dus in de wang en tong en zorgen daarmee voor pijnlijke irritaties bij het paard. Dit kan resulteren in klachten tijdens het rijden maar ook tijdens bijvoorbeeld het eten. Naast de pijnlijkheid zullen deze punten ook de kauwbeweging van het paard verstoren.
Bij ATR "Accentuated Transverse Ridging" is er sprake van een "golfplaat" patroon dat overlangs op de kauwvlakte van de kiezen aanwezig is. Door dit golvende patroon wordt de kauwbeweging verstoord.
Een wave is een golvend verloop van de gehele kiezen rij. Dit resulteert in een beperking van de kauwbeweging.
Een diastema (of diastase) is een ruimte tussen 2 naast elkaar gelegen tanden waarin zich voer kan ophopen. Wanneer de tanden aan de bovenkant wel tegen elkaar aanliggen, zal zich voer in deze onderliggende ruimte ophopen wat er vervolgens niet meer uit kan. Door het opgehoopte voer zal het onderliggend tandvlees gaan ontsteking. Dit is een enorm pijnlijk (en vaak stinkend) proces. Het paard zal deze kiezen rij dan ook over het algemeen niet meer gaan gebruiken.